Gode råd

Nøglen til sikkerhed

Det kan betale sig at komme tyven i forkøbet og sikre alle boligens yderdøre med gode mekaniske låse. Mens indbrudstallet på landsplan slog alle rekorder i 1999, viser de sen- este opgørelser, at villaindbruddene i Tønder politikreds er faldet med 11,3 pct.

Sidste år slog indbrudstyvene alle rekorder, aldrig før har Danmark oplevet så mange vi llaindbrud som i 1999. De senest opgørelser fra Rigspolitiet viser, at der på landsplan er sket en stigning på næsten 12 pct. i forhold til 1998. I Tønder har man imidlertid oplevet et fald i indbrud på 11,3 pct. Der blev dog stadigvæk begået 63 indbrud i villaer. Dvs. hver måned oplever mere end 5 villaejere i Tønder politikreds at få krænket deres private sfære.

Tænk som en tyv

Indbrudstyvenes korstog kan stoppes af boligejere, selv ved effektiv sikring af boligen, uden at man behøver at sætte tremmer for alle døre og vinduer. Over halvdelen af alle indbrud begås nemlig af amatører og kun ved hjælp af en skruetrækker. Derfor er for- holdsvis simple ændringer, som korrekt monteret mekaniske låse i de fleste tilfælde nok til at skræmme tyven væk.

En ekstra lås

– Til supplerende sikring af boligen anbefaler forsikringsselskaberne, at alle yderdøre forsynes med en ekstra lås, der skal åbnes med nøgle fra begge sider. En ekstra lås virker nemlig præventiv på indbrudstyvene, fortæller Knud Knudsen fra Forsikring & Pension og fortsætter:

– Terrasse- og kælderdøre bør sikres lige så godt som andre yderdøre, da de er blandt tyvenes favorit indgange og flugtveje. Af hensyn til risikoen ved brand er det imidlertid vigtigt at lade nøglen sidde i hovedlåsen – eller alene benytte hovedlåsen, når man er hjemme.

– Endelig bør man også sikre sine vinduer i stueetagen samt kældervinduer med vin- dueslåse. Man skal blot være opmærksom på at vinduer i opholdsrum kan være redning- såbninger i henhold til brandlovgivning, hvorfor de skal kunne åbnes uden brug af nøgle, når der er velkomne mennesker i huset.

Godkendte låse

– Når man vælger en ny lås, hvad enten det er til yderdøre eller vinduer, bør man vælge et produkt der er Skafor-godkendt og sikre, at monteringen foretages korrekt. At montere låse og låsecylindre kræver uddannelse, og derfor bør arbejdet overlades til fagfolk Af hensyn til brugervenligheden bør hovedlåse, ekstralåse og vindueslåse kodes ens,således at samme nøgle kan anvendes til alle låse, slutter Knud Knudsen.

 

Fokus på sikkerhed og brugervenlighed

– Hos Tønder Låseservice ApS håber vi, at faldet i indbrud til Tønder politikreds sidste år er et tegn på, at borgerne har indset, at det kan betale sig at komme tyven i forkøbet og sikre boligen. Men man må ikke hvile på laurbærrene, det gør tyvene nemlig sjældent.

Derfor er det vigtigt, at man kontinuerligt sørger for, at boligen er ordentligt sikret, og at de mekaniske låse man køber er godkendte, uanset hvor i boligen låse og nøgler skal installeres eller udskiftes, siger Bent Nielsen fra Tønder Låseservice ApS, og fortsætter:

– Til sikring af yderdøre anbefaler vi hos Tønder Låseservice ApS, at minimum en lås per dør er en Ruko Garant, der skal åbnes med nøgle fra begge sider, så tyven ikke bare kan spankulere ud af oveddøren efter endt mission. Ruko Garant låsesystem er velegnet til alle yderdøre; hoveddør, havedør, kælderdør osv., og er langtidspatenteret og Skafor-godkendt i højeste sikkerhedskatagori. Desuden er låsenes cylinderhus borebeskyttet og dirkesikkert og anses for sikkert mod gennembrydning og oplukningsforsøg.

– Derudover kan det af hensyn til sikkerhed og brugervenlighed være en god idé at skifte alle låse i boligen samtidig. Både fordi alle låse bør udskiftes hvert tiende år, da de bliver slidte og derfor ikke virker optimalt længere, og således at samme nøgle kan anvendes til alle låse. Derved slipper man for at rode rundt med et kæmpe nøglebundt og kan nøjes med én nøgle, hvilket både er lettere og sikrere,fortæller Bent Nielsen og slutter:

– For yderligere at undgå besvær med mange nøgler kan man også få godkendte vin- dueslåse, der kan indgå i et Ruko låsesystem, hvorved den samme nøgle kan bruges til både døre og vinduer.

Godkendt af Ruko

Tønder Låseservice ApS i Sølsted er Ruko Sikrings Specialist og kan derfor tilbyde Ruko A/ S´ brede produktsortiment. Ruko Sikrings Specialist låsesmede tager sig især af montage og servicering af låse hos kunderne, og er som navnet signalerer godkendt af Ruko A/S.

Som Danmarks største totalleverandør til låse- og sikringsmarkedet har Ruko A/S nogle af de bedste godkendte mekaniske låsesystemer på markedet af stadig højere sikkerhed og i bedste kvalitet. Det betyder, at Tønder Låseservice ApS kan give sine kunder garanti for, at de køber et godt produkt. På www.ruko.dk kan man få oplysninger om både produkter og forhandlere i hele Danmark.